Każdego dnia dostarczamy do naszych organizmów energię poprzez spożywanie pożywienia. Źródłem energii są węglowodany zawierające 4 kilokalorie w 1 gramie, białka także 4 kilokalorie w 1 gramie oraz tłuszcze 9 kilokalorii. Odchudzanie polega na tym, aby ograniczyć ilość kalorii w diecie, jednak żeby proces ten był skuteczny należy robić to umiejętnie i z głową! Co z tym tłuszczem???
Jak łatwo zauważyć najbogatsze w kalorie są tłuszcze stąd często w dietach służących obniżeniu masy ciała dąży się do maksymalnego ich wyeliminowania. Jest to jednak wielki błąd, który może bardzo negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Tłuszcze są bowiem źródłem wielu niezbędnych składników takich jak witaminy A, D, E i K a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których obecność jest konieczna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto kwasy te obniżają stężenie szkodliwych trójglicerydów oraz cholesterolu, hamują powstawanie zakrzepów i obniżają ciśnienie krwi. NNKT możemy znaleźć w produktach takich jak ryby morskie, olej sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, rzepakowy a także oliwa z pestek winogron.
Tłuszcze dostarczają także jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Istnieją także badania, które potwierdzają korzystny wpływ jednonienasyconych kwasów tłuszczowych na obniżenie stężenia glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu drugiego.
Jak widać eliminowanie z diety tłuszczów nie jest korzystne, trzeba jednak wiedzieć jakie tłuszcze wybierać a jakich unikać stosując dietę o obniżonej energetyczności i jednocześnie dbając o zasady prawidłowego żywienia.
W zasadzie całkowicie możemy zrezygnować z tłuszczów nasyconych, szkodliwych dla naszego organizmu. Tłuszcze te obecne są w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak masło, tłuste mięsa oraz wędliny, przetwory mięsne, parówki, kiełbasy, tłuste sosy itd. Ograniczenie ich spożycia pozwoli na zmniejszenie puli energii w diecie i będzie korzystne dla zdrowia.
W naszej diecie nie może jednak zabraknąć tłuszczów roślinnych, zawartych w produktach takich jak oliwa z oliwek, oleje roślinne, awokado orzechy czy pestki słonecznika i dyni. Zdrowe tłuszcze są zawarte także w rybach morskich, które powinniśmy włączać do diety, tak często jak to możliwe.
Wykluczanie innych składników pokarmowych także jest niekorzystne i nie polecane w dietach redukujących masę ciała!!!
Bez węglowodanów nie ma skutecznego odchudzania!
Węglowodany to składniki konieczne do utleniania kwasów tłuszczowych, czyli inaczej mówiąc do spalania tkanki tłuszczowej. Nie ma więc mowy o skutecznym odchudzaniu bez odpowiedniej dawki węglowodanów.
Ponadto węglowodany są źródłem energii dla mózgu i zapewniają mu sprawne i prawidłowe funkcjonowanie. Podobnie jednak jak w przypadku tłuszczów należy wiedzieć jakie węglowodany wybierać a jakich unikać. Stosując dietę odchudzającą powinniśmy wyrzec się tak zwanych cukrów prostych, których duże ilości są zawarte w słodyczach, napojach gazowanych, sokach owocowych, białym pieczywie, przetworach cukierniczych, makaronach pszennych, dżemach, miodach, cukrze do słodzenia oraz w owocach. Te ostatnie są oczywiście cennym źródłem witamin więc nie należy z nich całkowicie rezygnować a jedynie spożywać z umiarem.
Polecane są za to węglowodany złożone, które znajdziemy w pieczywie pełnoziarnistym, makaronach razowych, ryżu nie łuskanym, wszystkich warzywach, otrębach, pełnoziarnistych płatkach śniadaniowych oraz w ziemniakach. Dostarczają one nie tylko energii ale także błonnika, witamin i składników mineralnych zapewniających nam zdrowie i dobre samopoczucie.
Stosowanie na dłuższą metę diet ubogowęglowodanowych jest nie tylko szkodliwe dla zdrowia, ale także zaburza spalenie tkanki tłuszczowej, na którym tak bardzo nam przecież zależy.
Białko to podstawa!!!
Niezbędnym składnikiem każdej diety są białka, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są one składnikami enzymów, hormonów, odpowiadają za odporność organizmu, budują mięśnie, skórę, włosy i paznokcie, są podstawowym składnikiem krwi, regulują jej ciśnienie oraz przenoszą witaminy.
Doskonałym źródłem białka są chude mięsa, jaja, produkty mleczne, nasiona roślin strączkowych (grochu, fasoli, soi, soczewicy). Pewna ilość białek jest także obecna w produktach zbożowych.
W żadnym wypadku nie zlecane jest stosowanie diet niskobiałkowych ze względu na fakt, że na takich dietach organizm pobiera białko z mięśni! Może doprowadzić to do obniżenia masy mięśniowej, zaburzeń odporności, zmian hormonalnych i ogólnego osłabienia organizmu.
Także popularne obecnie odchudzanie za pomocą diet wysokobiałkowych jest niekorzystne dla zdrowia. Zbyt duża ilość białka w diecie szczególnie obciąża nerki oraz wątrobę i może doprowadzić do nieodwracalnych zmian.
Jedz wszystko, tylko z głową!
Jak widać to nie wykluczanie poszczególnych składników odżywczych jest istotne przy układaniu diety mającej na celu redukcję masy ciała, ale odpowiedni dobór produktów i ograniczenie podaży energii. Tylko w ten sposób można odchudzić się skutecznie i bezpiecznie dla zdrowia, zapewniając sobie tym samym doskonałe samopoczucie i piękny wygląd.
Czytaj więcej o odchudzaniu
2009-10-01 - odchudzanie.com /aktivpress.pl Szukaj w kategorii: Zdrowie i uroda - Zdrowie
[ wersja do druku ] |